The sequel : tutorial rokske


Tussen de overstromingen in de tuin en de daarbij horende drama’s (aanschaf dompelpomp – niet marcherende dompelpomp – darm te kort – electriciteit doet het niet buiten – rondspuitend water -extra darmen uitverkocht in de winkel – en de rest bespaar ik u liever…) ,

toch het vervolg van de handleiding : (sorry voor de mindere foto’s, maar ik had echt geen tijd om er kunstwerkjes van te maken…)
8. na het op elkaar spelden van de tailleband vouw ik die eens dubbel en pas eens. Als hij te breed is , dan is het nu het moment om smaller te maken.
9. de dichtgestikte lintjes omkeren. (ik doe dat met de truuk van het potlood of de stokskes van de chinees : lintje er overheen halen en dan oepsfloeps omkeren zonder problemen…). Goed strijken en langs de vouw aan de kant doorstikken. (zie foto)
10. de lintjes tussen de tailleband froemelen. Let op : uwen tailleband zit dus als het goed is nog met de goede kant naar binnen. Uw lintjes moeten dus binnenin uwen tailleband zitten, anders klopt het niet, dus ge froemelt uw lintjes binnenin de tailleband, en je speldt de uiteinden vast in de tailleband. De 2 linten natuurlijk op gelijke hoogte langs elke kant van de tailleband. (op een vijftal centimeter van het smalste punt, het midden dus, doe ik dat) Zie foto.
11. De tailleband met de lintjes ertussen vaststikken, met locksteek. Ik ga erna nog een paar keer extra over de plaats waar de lintjes zitten. (zeker doen als ge zoals ik een nogal brute zijt…- ge wilt niet na 1 keer uwe rok aangedaan te hebben eindigen met losgetrokken lintjes…)
12. De tailleband dubbelvouwen, goede kanten naar buiten. Dit moet er nu echt schoon uitzien als een echte tailleband. Ik speld nu de onderkanten heel zorgvuldig op elkaar (dus waar de tailleband straks aan de rok komt, het breedste deel dus). Vooral als ge glibberige stof hebt of zoals ik bij dit voorbeeld, helen dikke vintage tricot, raad ik aan om dit nu al vast te stikken met locksteek. (anders wordt dat straks heel moeilijk om schoon af te werken)
13. De rok nemen, voorpand en achterpand heel secuur op elkaar leggen en de rok mooi plat leggen, en de zijkanten aanduiden met een stiftstreepke, zie foto : ik heb dit aangeduid met de 2 stiften neer te leggen. Hier komen straks de zijkanten van de tailleband.
14. De tailleband op de rok spelden : goede kanten op elkaar. Het meest eenvoudige vind ik om de rok als het ware in de tailleband te steken en dan goede kanten opeen vast te spelden. Doe dit heel secuur, dan is dat straks veel schoner. Let op dat de stiftstreepkes overeenkomen met de zijkanten van de tailleband.
15. Vaststikken of locken of … Zie foto.
16. Tailleband naar boven vouwen, stiksel naar omlaag strijken, en ik stik dan de rok dicht op de naad door met een stiksel. (dan blijft achteraf dat stiksel van uwen tailleband aan uwe rok mooi plat naar beneden) Zie foto.
17. Rok omzomen : ik gebruik hier een dubbele naald voor. Ik speld mijne zoom 2 cm naar binnen, zet de dubbele naald op het machien, en doe dan zo : draai de zoom slechte kant naar boven, steek dat onder het voetje van de naaimachine en ga dan uitzoeken waar mijn stof moet liggen en hoe mijn voetje moet staan om schoon op de naad te stikken. Als ik dit heb uitgedokterd, pak ik een post-it-je en plak dat op mijn machien om dit als lijn te gebruiken langs waar ik mijn stof laat glijden om een schoon recht stiksel te bekomen .Snapt ge dit nog? Ik draai dan mijne zoom terug om, goede kant rok naar boven, onder het machien en stikken maar. Dan is uw stiksel perfect schoon gelijk met de stof. (als iemand mij voor deze actie een makkelijker truukske kan aanleren, graag, er zijn vast wel ‘regeltjes’ enzo om dit juist te doen, maar die ken ik niet)
18. Heel uw rokske goed strijken, aandoen en lintjes strikken.
19. KLAAR!!!!! Veel plezier.
En u ziet het, u krijgt er zelfs een paar extra action pics bovenop, getrokken door de zonen!

The sequel : tutorial rokske


Tussen de overstromingen in de tuin en de daarbij horende drama’s (aanschaf dompelpomp – niet marcherende dompelpomp – darm te kort – electriciteit doet het niet buiten – rondspuitend water -extra darmen uitverkocht in de winkel – en de rest bespaar ik u liever…) ,

toch het vervolg van de handleiding : (sorry voor de mindere foto’s, maar ik had echt geen tijd om er kunstwerkjes van te maken…)
8. na het op elkaar spelden van de tailleband vouw ik die eens dubbel en pas eens. Als hij te breed is , dan is het nu het moment om smaller te maken.
9. de dichtgestikte lintjes omkeren. (ik doe dat met de truuk van het potlood of de stokskes van de chinees : lintje er overheen halen en dan oepsfloeps omkeren zonder problemen…). Goed strijken en langs de vouw aan de kant doorstikken. (zie foto)
10. de lintjes tussen de tailleband froemelen. Let op : uwen tailleband zit dus als het goed is nog met de goede kant naar binnen. Uw lintjes moeten dus binnenin uwen tailleband zitten, anders klopt het niet, dus ge froemelt uw lintjes binnenin de tailleband, en je speldt de uiteinden vast in de tailleband. De 2 linten natuurlijk op gelijke hoogte langs elke kant van de tailleband. (op een vijftal centimeter van het smalste punt, het midden dus, doe ik dat) Zie foto.
11. De tailleband met de lintjes ertussen vaststikken, met locksteek. Ik ga erna nog een paar keer extra over de plaats waar de lintjes zitten. (zeker doen als ge zoals ik een nogal brute zijt…- ge wilt niet na 1 keer uwe rok aangedaan te hebben eindigen met losgetrokken lintjes…)
12. De tailleband dubbelvouwen, goede kanten naar buiten. Dit moet er nu echt schoon uitzien als een echte tailleband. Ik speld nu de onderkanten heel zorgvuldig op elkaar (dus waar de tailleband straks aan de rok komt, het breedste deel dus). Vooral als ge glibberige stof hebt of zoals ik bij dit voorbeeld, helen dikke vintage tricot, raad ik aan om dit nu al vast te stikken met locksteek. (anders wordt dat straks heel moeilijk om schoon af te werken)
13. De rok nemen, voorpand en achterpand heel secuur op elkaar leggen en de rok mooi plat leggen, en de zijkanten aanduiden met een stiftstreepke, zie foto : ik heb dit aangeduid met de 2 stiften neer te leggen. Hier komen straks de zijkanten van de tailleband.
14. De tailleband op de rok spelden : goede kanten op elkaar. Het meest eenvoudige vind ik om de rok als het ware in de tailleband te steken en dan goede kanten opeen vast te spelden. Doe dit heel secuur, dan is dat straks veel schoner. Let op dat de stiftstreepkes overeenkomen met de zijkanten van de tailleband.
15. Vaststikken of locken of … Zie foto.
16. Tailleband naar boven vouwen, stiksel naar omlaag strijken, en ik stik dan de rok dicht op de naad door met een stiksel. (dan blijft achteraf dat stiksel van uwen tailleband aan uwe rok mooi plat naar beneden) Zie foto.
17. Rok omzomen : ik gebruik hier een dubbele naald voor. Ik speld mijne zoom 2 cm naar binnen, zet de dubbele naald op het machien, en doe dan zo : draai de zoom slechte kant naar boven, steek dat onder het voetje van de naaimachine en ga dan uitzoeken waar mijn stof moet liggen en hoe mijn voetje moet staan om schoon op de naad te stikken. Als ik dit heb uitgedokterd, pak ik een post-it-je en plak dat op mijn machien om dit als lijn te gebruiken langs waar ik mijn stof laat glijden om een schoon recht stiksel te bekomen .Snapt ge dit nog? Ik draai dan mijne zoom terug om, goede kant rok naar boven, onder het machien en stikken maar. Dan is uw stiksel perfect schoon gelijk met de stof. (als iemand mij voor deze actie een makkelijker truukske kan aanleren, graag, er zijn vast wel ‘regeltjes’ enzo om dit juist te doen, maar die ken ik niet)
18. Heel uw rokske goed strijken, aandoen en lintjes strikken.
19. KLAAR!!!!! Veel plezier.
En u ziet het, u krijgt er zelfs een paar extra action pics bovenop, getrokken door de zonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *