tutorial-pattern voor gehaakte halskettingen-armbandjes
Hier vinden jullie de handleiding – het patroon om zelf halskettingen en armbandjes met kralen te haken.

Het is super-easy en heel fijn om te doen, je kan er ook heerlijke alle kanten mee uit!
Veel plezier.
In dit voorbeeldje maak ik een armbandje, maar de werkwijze voor halskettingen is hetzelfde.
Nodig :
– katoen of andere draad.
– kralen, parels, … (check of het gaatje in je kralen groot genoeg om de draad door te laten!)
– naald (die dus ook door de kralen moet passen)
– haaknaald aangepast aan de draad : ik heb speciaal voor dit voorbeeld dikkere katoen genomen en haaknaald 2.5.
– een knoopje : een ‘bol’ knoopje werkt het best (je kan ook gewoon een juwelensluiting nemen natuurlijk)
Werkwijze :
– Neem je draad, steek de naald in de draad en begin je kralen te rijgen in de volgorde die je gekozen hebt voor je halsketting of armband. Ik laat eigenlijk gewoon de draad aan de bol vast, zo heb ik straks zeker draad genoeg. Wil je de draad toch afknippen, neem je draad lang genoeg!!!!
– Na het rijgen begin ik met het knoopsgaatje. Haal de naald van de draad en neem je haaknaald en de draad en begin lossen te haken, en vorm een cirkeltje, dus door de lossen te sluiten met een halve vaste (het rondje moet groot genoeg zijn om het knoopje door te laten passen, maar dus ook niet te groot, want anders lost de ketting te snel)
– In dit kleine cirkeltje haak ik nu vasten, check regelmatig hoeveel vasten je nodig hebt om een mooi passend knoopsgaatje te maken
– Sluit het cirkeltje vasten met een halve vaste.
– Neem nu de draad waar je mee aan het haken was en het uiteinde van de draad (van de opzet dus, dat draadje dat daar hangt te zwieberen) en haak nu 3 lossen (op deze manier beveilig je de opzetdraad en kan die achteraf niet lossen)
– Haak nu weer verder met je gewone haakdraad lossen.
– Nu kies je om de hoeveel lossen je kralen wil gaan toevoegen.
– In dit voorbeeld heb ik na het knoopsgat 3 lossen genomen.
– Haal een kraal naar boven (schuif hem dus over de draad tot aan je haakwerk), breng de kraal achter je haaknaald en pik de draad op met je haaknaald en haal door. (simpel gezegd haak je dus eigenlijk gewoon een losse terwijl er een kraal achter je haaknaald zit) Dit is heel simpel, ik hoop alleen dat ik het goed uitleg.
– Haak nu weer lossen (in het voorbeeld haak ik tussen 2 kralen telkens 5 lossen, je kan dit zelf kiezen, het aantal lossen gelijk houden of afwisselen of ;..) Bij grote kralen hou ik telkens de vastgehaakte kraal even vast, dat maakt het verder haken mooier (dan krijg ik de volgende lossen mooier strak) en simpeler.
– werk nu verder tot je werk de gewenste lengte heeft
– nu gaan we de knoop aanhaken. Nu knip ik mijn draad af en rijg de knoop aan. De knoop aanhaken doe ik gewoon op dezelfde manier als met de kralen : knoop achter de haaknaald brengen, draad met haaknaald oppikken en doorhalen. Draad afhechten, door naald aan de draad vastmaken, nog een paar keer door het haakje van de knoop doen en goed vastmaken. (als je een ketting of armband van meerdere ‘slierten’ of ‘draden’ wil, werk je na het vasthaken van je knoopje weer gewoon verder, met lossen en parels en werk je terug richting knoopsgat. Daar dan weer de draad vasthaken en eventueel x aantal over en weer laagjes haken.
– Begindraadje wegstoppen en afknippen
KLAAR!!!
Veel plezier! (hopelijk is de uitleg een beetje duidelijk, zo niet, roep maar!)

tutorial-pattern voor gehaakte halskettingen-armbandjes
Hier vinden jullie de handleiding – het patroon om zelf halskettingen en armbandjes met kralen te haken.

Het is super-easy en heel fijn om te doen, je kan er ook heerlijke alle kanten mee uit!
Veel plezier.
In dit voorbeeldje maak ik een armbandje, maar de werkwijze voor halskettingen is hetzelfde.
Nodig :
– katoen of andere draad.
– kralen, parels, … (check of het gaatje in je kralen groot genoeg om de draad door te laten!)
– naald (die dus ook door de kralen moet passen)
– haaknaald aangepast aan de draad : ik heb speciaal voor dit voorbeeld dikkere katoen genomen en haaknaald 2.5.
– een knoopje : een ‘bol’ knoopje werkt het best (je kan ook gewoon een juwelensluiting nemen natuurlijk)
Werkwijze :
– Neem je draad, steek de naald in de draad en begin je kralen te rijgen in de volgorde die je gekozen hebt voor je halsketting of armband. Ik laat eigenlijk gewoon de draad aan de bol vast, zo heb ik straks zeker draad genoeg. Wil je de draad toch afknippen, neem je draad lang genoeg!!!!
– Na het rijgen begin ik met het knoopsgaatje. Haal de naald van de draad en neem je haaknaald en de draad en begin lossen te haken, en vorm een cirkeltje, dus door de lossen te sluiten met een halve vaste (het rondje moet groot genoeg zijn om het knoopje door te laten passen, maar dus ook niet te groot, want anders lost de ketting te snel)
– In dit kleine cirkeltje haak ik nu vasten, check regelmatig hoeveel vasten je nodig hebt om een mooi passend knoopsgaatje te maken
– Sluit het cirkeltje vasten met een halve vaste.
– Neem nu de draad waar je mee aan het haken was en het uiteinde van de draad (van de opzet dus, dat draadje dat daar hangt te zwieberen) en haak nu 3 lossen (op deze manier beveilig je de opzetdraad en kan die achteraf niet lossen)
– Haak nu weer verder met je gewone haakdraad lossen.
– Nu kies je om de hoeveel lossen je kralen wil gaan toevoegen.
– In dit voorbeeld heb ik na het knoopsgat 3 lossen genomen.
– Haal een kraal naar boven (schuif hem dus over de draad tot aan je haakwerk), breng de kraal achter je haaknaald en pik de draad op met je haaknaald en haal door. (simpel gezegd haak je dus eigenlijk gewoon een losse terwijl er een kraal achter je haaknaald zit) Dit is heel simpel, ik hoop alleen dat ik het goed uitleg.
– Haak nu weer lossen (in het voorbeeld haak ik tussen 2 kralen telkens 5 lossen, je kan dit zelf kiezen, het aantal lossen gelijk houden of afwisselen of ;..) Bij grote kralen hou ik telkens de vastgehaakte kraal even vast, dat maakt het verder haken mooier (dan krijg ik de volgende lossen mooier strak) en simpeler.
– werk nu verder tot je werk de gewenste lengte heeft
– nu gaan we de knoop aanhaken. Nu knip ik mijn draad af en rijg de knoop aan. De knoop aanhaken doe ik gewoon op dezelfde manier als met de kralen : knoop achter de haaknaald brengen, draad met haaknaald oppikken en doorhalen. Draad afhechten, door naald aan de draad vastmaken, nog een paar keer door het haakje van de knoop doen en goed vastmaken. (als je een ketting of armband van meerdere ‘slierten’ of ‘draden’ wil, werk je na het vasthaken van je knoopje weer gewoon verder, met lossen en parels en werk je terug richting knoopsgat. Daar dan weer de draad vasthaken en eventueel x aantal over en weer laagjes haken.
– Begindraadje wegstoppen en afknippen
KLAAR!!!
Veel plezier! (hopelijk is de uitleg een beetje duidelijk, zo niet, roep maar!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *