Haakpatroon meisjesvestje
Hier het beloofde haakpatroon!

Maat : 4 jaar.
Ik haakte met Lanagrossa Mano, en gebruikte denk ik bijna 4 bollen turquoise en nog geen half bolletje fuchsia. (er zit wel 170 meter op 50 gram, dus ongeveer een kleine 700 meter turquoise en 80 meter fuchsia)
Ik haakte met naald 4.5, maar haak nogal vast, dus naald 4 zou ik zeggen.
Belangrijk is : eindig elke rij met 2 lossen en keer en haak je eerste steek in de eerste steek die je ziet!
1. Begin met turquoise en haak een ketting lossen die goed rond de hals van je kindje past, een beetje los, zodat het vestje niet te hoog sluit. Ik haakte 62 lossen.
(het vestje is makkelijk aan te passen voor andere maten, ik legde al eerder uit hoe je dat doet : hier namelijk. Belangrijk is te onthouden : aantal rugsteken, de voorkanten zijn telkens de helft van het aantal rugsteken, de mouwen 1/3 van het aantal rugsteken, en dan nog 4 lossen erbij voor de ‘tussensteken’, en nog eens 2 lossen die tellen als eerste stokje.
2. Dus haak 62 lossen.
3. Begin stokjes te haken in de derde losse vanaf de haaknaald. Haak 11 stokjes (in elke losse 1), in de volgende losse haak je : 1 stokje, 1 losse, 1 stokje (vanaf nu wordt dit voorgesteld als X), haak 7 stokjes, in de volgende losse haak je X, dan haak je 20 stokjes, X, 7 stokjes, X, 11 stokjes. Haak 2 lossen en keer.
4. Begin stokjes te haken in de eerste steek! Haak stokjes tot aan de opening met de losse (dus de X van vorige toer), haak in deze opening weer 1 stokje, 1 losse en 1 stokje, haak weer verder stokjes tot de volgende opening, haak x, haak stokjes tot de volgende opening, haak x, haak stokjes tot de volgende opening, haak x , haak stokjes tot het einde. Haak 2 lossen en keer.
5. Herhaal nummer 4 tot je rug breed genoeg is. (voor maatje 4 jaar neem ik 35 cm). Je zal zien dat je bij elke rij dus meerdert, aan de voorpanden telkens 1 steek, bij de mouwen en de rug zijn dat er telkens 2. Een eerder vestje op deze manier gemaakt : hier.
6. Als je rug breed genoeg is, gaan we de mouwen afzonderen. Je haakt stokjes tot de eerste opening, in deze opening haak je een stokje half af, je slaat de mouw over en gaat naar de opening die de mouw met de rug scheidt, in deze opening haak je weer een stokje half af en haakt de 2 half afgehaakte stokjes samen af. Haak de rug verder met stokjes tot de derde opening, in deze opening haak je weer een stokje half af, sla weer de mouw over en ga naar de laatste opening, in deze opening haak je weer een stokje half af, haak de 2 half afgehaakte stokjes samen af. Haak verder stokjes over het laatste voorpand. Haak 2 lossen en keer.
7. Volgende rij : Haak 5 stokjes, in de zesde steek haak je 2 stokjes. Herhaal dit de ganse rij. Haak 2 lossen en keer.
8. Haak nog 3 lossen bij, 1 stokje overslaan, haak in de volgende steek 3 dubbele stokjes half af, en eindig ze samen,(dus je doet : 2 x draad over naald, insteken, draad overslaan, doorhalen, draad overslaan, door 2 lossen, draad overslaan, door 2 lossen, dit doe je voor 3 dubbele stokjes, dan draad overslaan en door alle lussen op de naald halen),+ haak 1 losse en weer 3 dubbele stokjes + een losse samen in 1 steek. 2 steken overslaan, in de volgende steek 1 dubbel stokje en een losse.
2 steken overslaan, in de volgende steek 3 dubbele stokjes samen + een losse en weer 3 dubbele stokjes + een losse, 2 steken overslaan, 1 dubbel stokje en een losse. Herhaal dit gans de rij en eindig met een dubbel stokje. Let wel op : ik deed onder elke arm telkens 1 keer ergens slechts 1 steek overslaan , anders kwam mijn stekenaantal niet uit!!!!
Haak 5 lossen en keer.
9. Haak in de opening van de vorige rij : 3 dubbele stokjes samen + 1 losse + 3 dubbele stokjes samen + 1 losse, haak bovenop het dubbel stokje van de vorige rij 1 dubbel stokje + 1 losse. Herhaal dit voor gans de rij en eindig met 5 lossen en keer.
8. Herhaal regel 9 tot je werk lang genoeg is! De laatste rij maakte ik met fuchsia voor het contrast.
9. Hals afwerken : Ik haakte rond de hals met fuchsia 1 toer vasten en 1 toer kreefsteek.
10. Mouwen afwerken : idem, 1 toertje vasten en 1 toertje kreeftsteek.
11. Draadjes wegwerken, knoopjes opnaaien en klaar!!! (ik gebruik geen te grote knopen, dan kan je de openingen tussen de stokjes gebruiken als knoopsgat!)
Veel plezier met het haakpatroon!!!!
Dit bericht is gepost in Geen categorie. Bookmark de link.

Haakpatroon meisjesvestje
Hier het beloofde haakpatroon!

Maat : 4 jaar.
Ik haakte met Lanagrossa Mano, en gebruikte denk ik bijna 4 bollen turquoise en nog geen half bolletje fuchsia. (er zit wel 170 meter op 50 gram, dus ongeveer een kleine 700 meter turquoise en 80 meter fuchsia)
Ik haakte met naald 4.5, maar haak nogal vast, dus naald 4 zou ik zeggen.
Belangrijk is : eindig elke rij met 2 lossen en keer en haak je eerste steek in de eerste steek die je ziet!
1. Begin met turquoise en haak een ketting lossen die goed rond de hals van je kindje past, een beetje los, zodat het vestje niet te hoog sluit. Ik haakte 62 lossen.
(het vestje is makkelijk aan te passen voor andere maten, ik legde al eerder uit hoe je dat doet : hier namelijk. Belangrijk is te onthouden : aantal rugsteken, de voorkanten zijn telkens de helft van het aantal rugsteken, de mouwen 1/3 van het aantal rugsteken, en dan nog 4 lossen erbij voor de ‘tussensteken’, en nog eens 2 lossen die tellen als eerste stokje.
2. Dus haak 62 lossen.
3. Begin stokjes te haken in de derde losse vanaf de haaknaald. Haak 11 stokjes (in elke losse 1), in de volgende losse haak je : 1 stokje, 1 losse, 1 stokje (vanaf nu wordt dit voorgesteld als X), haak 7 stokjes, in de volgende losse haak je X, dan haak je 20 stokjes, X, 7 stokjes, X, 11 stokjes. Haak 2 lossen en keer.
4. Begin stokjes te haken in de eerste steek! Haak stokjes tot aan de opening met de losse (dus de X van vorige toer), haak in deze opening weer 1 stokje, 1 losse en 1 stokje, haak weer verder stokjes tot de volgende opening, haak x, haak stokjes tot de volgende opening, haak x, haak stokjes tot de volgende opening, haak x , haak stokjes tot het einde. Haak 2 lossen en keer.
5. Herhaal nummer 4 tot je rug breed genoeg is. (voor maatje 4 jaar neem ik 35 cm). Je zal zien dat je bij elke rij dus meerdert, aan de voorpanden telkens 1 steek, bij de mouwen en de rug zijn dat er telkens 2. Een eerder vestje op deze manier gemaakt : hier.
6. Als je rug breed genoeg is, gaan we de mouwen afzonderen. Je haakt stokjes tot de eerste opening, in deze opening haak je een stokje half af, je slaat de mouw over en gaat naar de opening die de mouw met de rug scheidt, in deze opening haak je weer een stokje half af en haakt de 2 half afgehaakte stokjes samen af. Haak de rug verder met stokjes tot de derde opening, in deze opening haak je weer een stokje half af, sla weer de mouw over en ga naar de laatste opening, in deze opening haak je weer een stokje half af, haak de 2 half afgehaakte stokjes samen af. Haak verder stokjes over het laatste voorpand. Haak 2 lossen en keer.
7. Volgende rij : Haak 5 stokjes, in de zesde steek haak je 2 stokjes. Herhaal dit de ganse rij. Haak 2 lossen en keer.
8. Haak nog 3 lossen bij, 1 stokje overslaan, haak in de volgende steek 3 dubbele stokjes half af, en eindig ze samen,(dus je doet : 2 x draad over naald, insteken, draad overslaan, doorhalen, draad overslaan, door 2 lossen, draad overslaan, door 2 lossen, dit doe je voor 3 dubbele stokjes, dan draad overslaan en door alle lussen op de naald halen),+ haak 1 losse en weer 3 dubbele stokjes + een losse samen in 1 steek. 2 steken overslaan, in de volgende steek 1 dubbel stokje en een losse.
2 steken overslaan, in de volgende steek 3 dubbele stokjes samen + een losse en weer 3 dubbele stokjes + een losse, 2 steken overslaan, 1 dubbel stokje en een losse. Herhaal dit gans de rij en eindig met een dubbel stokje. Let wel op : ik deed onder elke arm telkens 1 keer ergens slechts 1 steek overslaan , anders kwam mijn stekenaantal niet uit!!!!
Haak 5 lossen en keer.
9. Haak in de opening van de vorige rij : 3 dubbele stokjes samen + 1 losse + 3 dubbele stokjes samen + 1 losse, haak bovenop het dubbel stokje van de vorige rij 1 dubbel stokje + 1 losse. Herhaal dit voor gans de rij en eindig met 5 lossen en keer.
8. Herhaal regel 9 tot je werk lang genoeg is! De laatste rij maakte ik met fuchsia voor het contrast.
9. Hals afwerken : Ik haakte rond de hals met fuchsia 1 toer vasten en 1 toer kreefsteek.
10. Mouwen afwerken : idem, 1 toertje vasten en 1 toertje kreeftsteek.
11. Draadjes wegwerken, knoopjes opnaaien en klaar!!! (ik gebruik geen te grote knopen, dan kan je de openingen tussen de stokjes gebruiken als knoopsgat!)
Veel plezier met het haakpatroon!!!!

7 reacties op “Haakpatroon meisjesvestje

 1. Anonymous zegt:

  Hoi Vicarn’s mama,

  Heel mooi vestje… dat mailde ik je reeds !
  Erg bedankt voor het uitschrijven van je patroon, ik kijk er naar uit om het te proberen, al zal het misschien niet zo direct lukken !

  Groetjes, Carla

 2. vicarno's mama zegt:

  Tio, dat kan kloppen. Omdat je elke rij 2 steken meerdert aan het rugpand gaat dat snel. Doe eens een paar rijtjes en dan zal je het verschil wel zien. Als het niet lukt, gil maar! Dan kijken we even samen.

 3. TIO zegt:

  ik ben het aan het proberen maar… de rugpand moet 35 cm meten… ben nu nog maar net bezig hoor, maar zit nu aan 13.5cm… het lijkt mij dan of het gaat een heel lang vestje worden voor ik aan 35 cm breed zit… Misschien moet ik er nu nog niet bij stilstaan en gewoon het patroon verder volgen en komt het vanzelf goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *