Haakpatroon sjaal: Pearls and the Mermaid, voor Design Wars

Ik doe mee met de Design Wars, en wow, wat is dat spannend. Heel erg nieuw voor mij allemaal! Ik maakte dan ook speciaal een nieuw haakpatroon : Pearls and the Mermaid shawl. Een grote, mooie en heerlijke omslagdoek.

Haakpatroon sjaal: Pearls and the Mermaid | Vicarno's Haakpatroon sjaal: Pearls and the Mermaid | Vicarno's

Haakpatroon sjaal: bezarre ontwerp-techniek

En deed dat volgens mijn nogal bizarre ontwerp-techniek…. Volgens mij hebben de meeste ontwerpers eerst een ontwerp in hun hoofd, en gaan dan een garen zoeken. En ik merk dat ik het meestal andersom doe, namelijk, vertrekkend vanuit een garen.

Toen ik dit RedHeart Boutique Unforgettable garen zag, en voelde, was Vic bij me. Onze 7-jarige zoon. En die weet het vaak nogal goed te duiden. Hij zag het garen, nam een bol en zei : ‘mmm…. parelmoeren parels en zeemeerminnen zie ik.’. En … Ik gaf hem gelijk. Dus ik legde vervolgens het garen ergens overduidelijk in zicht, de volgende stap in mijn ontwerpproces. (en negeerde vakkundig de daaropvolgende dagen de vertwijfelde blikken van mijn man, die zich overduidelijk afvroeg hoeveel hoekjes in huis ik nog ging volleggen met ‘bollen wol in zicht’).

En ineens zag ik het : een haakpatroon voor een sjaal. En ik ging als een bezetene haken. (dit is dan de volgende stap in mijn ontwerpproces, het ontwerp zien en vervolgens niet kunnen rusten vooraleer het af is….)

De shawl zelf ? Die is teder en zacht, door de prachtige kleuren en de fluwelen zachtheid van het garen. De glans vertegenwoordigt de parels. Het middenpaneel van de shawl is krachtig, beweeglijk, en sterk. Zoals zeemeerminnen dan ook zijn, volgens mij. De grote en brede boord is een herhaling en verbreding van het middenpaneel, en gaf mij het beeld van de uitgestrektheid en de openheid van water, de zee.

Een heerlijke gehaakte sjaal dus, voor een wandeling aan zee…. En waarin je je vast de mooiste zeemeermin-prinses kan voelen. Of gewoon thuis, op de bank, om lekker in weg  te kruipen.

Stemmen dus: Pearls and the Mermaid

De Design Wars wedstrijd loopt van vandaag tot en met woensdagnacht : ik doe dan ook een GROTE OPROEP om voor me te stemmen. Stemmen kan hier: Design Wars stemming.

Dank!!!!!!!! Het garen kan je bestellen bij Woolly, en je vindt het haakpatroon in de webwinkel.

Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's

Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid, for Design Wars

Haakpatroon sjaal: Pearls and the Mermaid | Vicarno's

I am really excited to share my Design Wars design with you! I made a new crochet pattern for  a shawl : Pearls and the Mermaid shawl. A large, comfortable and happy shawl.

Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's

Crochet pattern shawl: an unusual way of designing

Do you all know I have quite an usual way of designing? I am happy to share  one of my design secrets with you …. I understand most designers start with a design in their head, and their next step is to start sketching and search for yarn. Usually, I follow a totally different method 🙂  I start with the yarn.

When I opened my box with RedHeart Boutique Unforgettable yarn, my 7-year old son Vic was with me. So he took a skein out of the box, looked at it, touched it, looked at me and said : ‘Mmmmm…. I see mother-of-pearls now, and mermaids too…’. And I agreed.

So we took all the skeins, and I followed my next step in the designing process : I put the skeins ‘in sight’ in the center of our living room 🙂  (and spent the next days efficiently avoiding the desperate looks of my husband, who was obviously upset by another ‘in sight’ spot in our house occupied by yarn….). And all of a sudden it was there: my design, in my head. I just ‘saw it’. And I started my usual very frantic crocheting. (you see, that is the next step in my process, crocheting and crocheting, and not being able to stop before the design is finished.)

The shawl itself? It is tender and soft, thanks to the wonderfull colours and the incredible softness of the yarn. The great shine represents the mother-of-pearls. And the center lace-panel represents action, movement and female power. These qualities that alle mermaids have of course.

The edging is formed by several repetitions of the lace-panel, to give an extra accent of wideness, the endlessness of the wide sea. A lovely shawl, great for a walk on the beach… It will make you feel like a real mermaid-princess. Or wear it at home, to keep you warm and snuggly.

The Design Wars Competition is from today until Wednesday : so I invite you all to vote for me!

You can vote here : Design Wars voting. Many thanks!!!!

 

Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid | Vicarno's

2 reacties op “Crochet pattern shawl: pearls and the mermaid, for Design Wars

  1. Joy Nissen zegt:

    I love how you shared the process, and your family’s reactions! I think this is just lovely, can’t wait to try it out! Thank you for sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *