3 x doily op je t-shirt patroon

Het patroon om van je basic t-shirt of simpel jurkje een echte zomerse eye-catcher te maken !

Helemaal trendy dit voorjaar en deze zomer, mooi en sierlijk haakwerk om je basic outfit op te fleuren. En dat maak je helemaal zelf ! Kies stijlvol wit, zoals ik deed, of misschien wil je juist liever opvallender ? Alles kan, ik haakte met Scheepjes Cotton 8, een mooi zomers garen, helemaal in katoen, en verkrijgbaar in een prachtig uitgebreid kleurenpalet. 

wat heb je nodig :
– t-shirt of jurkje
– 1 bolletje Scheepjes Cotton 8 wit (je hebt maar een halve bol nodig) (1 bol = 50gr = 170m) (100 % katoen)
– haaknaald 3 mm
– wit naaigaren
– naald of naaimachine
– schaar, maasnaald om draadjes weg te stoppen
– spelden en mat om te blocken, strijkijzer

– Gebruikte steken : magische ring, losse (l), halve vaste (hv), vaste (v), half stokje (hst), stokje (st), picot (p), 2 stokjes samenhaken (2stsamenh), 5 stokjes samenhaken (5stsamenh)

Patroon :

Je haakt 3 doilies. De eerste doily haak je helemaal af. De tweede doily haak je in de laatste toer op 3 plaatsen vast aan de 1e doily, en de derde haak je op 3 plaatsen aan de 1e en op 3 plaatsen aan de 2e doily vast.

Doily 1 :
Info : – je werkt altijd langs de goede kant van het werk, je keert dus NIET.
– elke toer wordt gesloten met 1hv.

– Toer 1 : vorm een magische ring en haak in de ring : 1l, 10v, sluit de toer met 1hv in 1e v. (10v)
– Toer 2 : Haak in 1e v : 3l+1st, in elke volg v : 2st, sluit de toer met 1hv in 3e l. (20st)
– Toer 3 : Haak in 3l : 4l (=1st+1l), haak in elk volg st : 1st+1l, sluit de toer met 1hv in 3e l. (20st+1l)
– Toer 4 : Haak 1hv in de eerste 1l-open, haak hier ook : 3l, haak in volg 1l-open : 1st+3l, (haak in dezelfde 1l-open + in volg 1l-open : 2st samenh + 3l), herhaal () nog 18 x, sluit de toer met 1hv in 3e l. (20 groepjes van 2stsamenh+3l)
– Toer 5 : Haak 1hv in de eerste l-open, maak je lus wat groter, 5stsamenh+5l in deze l-open, haak in elke volg 3l-open : 5stsamenh+5l, sluit de toer met 1hv in 1e 5st-groep. (20 groepjes van 5stsamenh+5l)
– Toer 6 : Haak 1hv in 1e l-open, haak hier ook : 1v+1hst+5st+1hst+1v, haak in elke volg 5l-open : 1v+1hst+5st+1hst+1v, sluit de toer met 1hv in 1e v, knip draad af en hecht af.

3 x doily

Doily 2 :
Haak zoals bij doily 1, tot de laatste toer 6 : Haak 1hv in 1e l-open, haak hier ook : 1v+1hst+5st+1hst+1v, haak in de volg 16 5l-open : 1v+1hst+5st+1hst+1v, vervolgens haak je de doily vast aan de eerste doily :
– in de volg l-open haak je : 1v+1hst+1st, haak nu 3 x 1st samen met de middelste 3st uit een van de ‘schelpen’ van de laatste toer van doily 1. (je haakt 1st half, en doet de laatste doorhaling door je haaknaald in het stokje van doily 1 in te steken, draad over naald te slaan, en door te halen), haak dan nog 1st+1hst+1v in dezelfde opening. Werk de laatste 2 ‘schelpen’ af op dezelfde manier. Sluit de toer met 1hv in 1e v, knip draad af en hecht af.

Doily 3 :
Haak zoals bij doily 1, maar in de laatste toer 6 : haak je de doily met de laatste 6 schelpmotieven vast in de tweede en eerste doily. (zie de rood aangeduide plaatsen op het haakschema).

Afwerking :
– block de 3x doily en laat drogen
– zorgvuldig de 3 x doily op de achterkant van je t-shirt of jurkje spelden. Vastnaaien langs de buitenkant. Let erop dat je enkel de uiterste ‘cirkel’ vastnaait, en niet het middelste stukje aan de nek, waar straks ook de stof weggeknipt wordt. (met de hand naaien of een naaimachine gebruiken)
– voorzichtig de stof wegknippen. (ik doe dit in meerdere stappen, en laat 0,5 cm open naast het stiksel)
– haak 2 koordjes voor de afwerking bovenaan : 40 lossen haken en over de lossenrij hv haken. Doe dit 2 x, zodat je 2 koordjes hebt. Bevestigen aan de bovenkant van de doilies en dan in de hals vastknopen.

3 x doily together

 

 

3 x doily fun 3 x doily fun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *