Gratis haakpatroon : Flipflops

Vandaag deel ik graag een leuk en zomers gratis haakpatroon voor trendy flipflops !

– Trendy zomerse slippers, die haak je zelf! Met restjes Scheepjes Linen Soft garen van de Scheepjes 2015 Flight of Fancy CAL.

– Garen : Scheepjes Linen Soft, restjes garen in kleuren naar keuze. (kleur A, B, en een beetje meer van hoofdkleur C)

– Haaknaald : De bovenkant van de slipper haak je met haaknaald 3,5 mm. Het koordje met haaknaald 3mm.

– Gebruikte steken : losse (l), halve vaste (hv), halve vaste in de achterste lus, vaste (v), stokje (st), stokjes samenhaken, volgende (volg), losse-opening (l-open).

– Wat heb je nog nodig ? Flipflop zolen in de juiste maat, schaar, maasnaald om draadjes weg te stoppen.  (Flipflop zolen zijn te koop bij Deramores : je vindt ze hier : flipflop zolen.

– Werkwijze :
– beide slippers worden op dezelfde manier gemaakt.
– Je haakt eerst de driehoekige bovenkant. Die bevestig je aan de voorkant van de zool.
– Vervolgens haak je de prettige koordachtige en zachtige riem , die wordt aan de bovenkant van de driehoek bevestigd.
– Je eindigt met het riempje aan de zijkanten van de flipflops te bevestigen.

– Toer 1 : Met haaknaald 3,5 mm : Goede kant, Met een kleur A naar keuze, vorm een magische ring en werk in de ring : 2l+2st samenh, 5l, * 3st samenh, 5l, herhaal vanaf * nog 1x, en sluit in eerste groep van samengeh st met 1hv. Sluit de toer al met de nieuwe kleur, en laat kleur A achteraan hangen. Keer niet.

– Toer 2 : Goede kant, met een kleur B naar keuze, * haak in de samengeh st : 1v+3l+1v, haak in de 5l-boog : 5v, herhaal vanaf * nog 2 x en sluit de toer met 1hv in de 1e v, knip kleur B af. Keer niet.

– Toer 3 : Goede kant, met kleur A : neem de draad kleur A weer op en haak in de 1e 3l-open : 1hv, 3l, 2st +3l +3st, 2l, haak in de 3e v (van 5v) 1v, 2l, * in de volg 3l-open : 3st+3l+3st, 2l, in de 3e v : 1v, 2l, herhaal vanaf * nog 1x, sluit de toer met 1hv in de 3e l, knip draad af en hecht af.

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

– Toer 4 : Met hoofdkleur C : hecht aan met 1hv in een 3l-open naar keuze, haak hier ook nog : 1l+2v, haak nu over 1 zijkant van de driehoek : 1v in elke steek of l tot je in de volg 3l-open bent. Haak in deze 3l-open : 2v. Bevestig nu de driehoek aan de voorkant van de slipper door 1hv in de flipflop-lus te haken. Trek goed aan. Haak nu verder in je driehoek nog extra in dezelfde 3l-open : 2v. Haak nu over de tweede zijkant van de driehoek : 1v in elke steek of l tot je aan de volg 3l-open bent. Je hebt nu 2 van de 3 zijkanten van de driehoek omhaakt. Haak in deze 3l-open : 2v+1l+2v. Haak nu over de laatste zijkant ook telkens 1v in elke steek of l en eindig in de aanhecht-3l-open : haak hier nog 2v bij en sluit in de 1e l met 1hv. KEER.

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

– Rij 5 : Voorflap flipflop in hoofdkleur C : haak 1l en haak nu een rij vasten over de laatst gehaakte derde zijde van de driehoek : haak 1v in 17v, keer.

– Rij 6 : 1l, 1v in 17v, keer.

– Rij 7-10 : herhaal rij 6. Op het einde van rij 10 (goede kant van je werk), laat een draad van 30cm en hecht af.

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

 

Chart flip-flops free crochet pattern Annelies Baes - Vicarno

– Koord : Met basiskleur C, en haaknaald 3 mm haak je nu de riem. Laat een draad van 20 cm en haak een ketting van 5l, sluit de cirkel met 1hv in de 1e l, haak nu een kokertje door telkens 1hv in de achterste lussen van de vorige steek te haken. (meer info over deze werkwijze vind je in het patroon van de armbandjes, en bekijk zeker ook het filmpje van Esther van It’s all in a Nutshell , je kan het filmpje hier vinden : video ). Controleer regelmatig of je riem lang genoeg is.

Als je riem groot genoeg is, knip de draad af op 30 cm en hecht af.

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

– Vouw nu de gehaakte rijen van de driehoek naar binnen, en stop de riem erin. Naai met de maasnaald rij 10 aan rij 4 vast, zorg ervoor dat je de riem niet mee vasthaakt. (zodat die nog prettig kan verschuiven).

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

– Bevestig nu de zijkanten van de riem aan de zijkanten van de flipflops : ik doe dit door meerdere keren door zowel de lusjes van de flipflops als het uiteinde van de riem te naaien voor extra stevigheid.

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

– Laatste draadjes wegwerken en klaar.

– Wil je het patroon zelf ook uitprinten, dat kan via deze link : PATROON

free crochet pattern flipflops Annelies Baes - Vicarno

Patroon Copyright : @Annelies Baes – @Vicarno

Dit patroon is voor persoonlijk gebruik bestemd. Het is niet toegelaten om dit patroon te kopiëren, te reproduceren of te verkopen. (zowel in digitale vorm als in geprinte vorm). Het is verboden om dit patroon online te publiceren. (zowel in zijn geheel als gedeeltelijk). Je mag afgewerkte items die gehaakt zijn met dit patroon verkopen, als je Annelies Baes – Vicarno vermeldt als ontwerper.

Wolwinkels en wolverkopers : het is niet toegestaan om dit patroon te verkopen of te verspeiden zonder mijn schriftelijke toestemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *