Gratis Haakpatroon : kolibri vogeltje

Ik ontwierp dit kolibri vogeltje (en een pauwtje) speciaal voor de talrijke inspirerende Meet&Greet bezoeken aan de winkels die me boekten tijdens de Scheepjes CAL 2015 Flight of Fancy.

Nu de CAL officieel over is, deel ik de patroontjes graag met jullie. Vandaag heb ik de kolibri uitgeschreven en uitgetekend.

Wil je meer info over de Scheepjes CAL 2015 ? Kijk dan zeker hier :  NL facebook groep,   Scheepjes website en Ravelry.

kolibri

De vogeltjes worden met Scheepjes Catona gehaakt.

Haaknaald : 3 mm – haak vrij vast.

Gebruikte steken : losse (l), halve vaste (hv), vaste (v), half stokje (hst), stokje (st).

Je haakt in toeren, altijd langs de goede kant van het werk. Toeren worden niet gesloten, en je keert niet.

Ik heb een volledig haakschema toegevoegd.

– Toer 1 : Goede kant : Haak een ketting van 15l, begin in de 2e l : 1v in 13l, 5v in laatste l. Werk nu langs de andere kant van de l-ketting : 1v in 13l. (31v)
– Toer 2 : 1l, 3 x (1v in volg v), 2 x (1hst in volg v), 3 x (1st in volg v), 1hst in volg v, 1v in volg v, 1hv in volg v, sla 1v over, 1v in volg v, 3st in volg v, 3st in volg v, 2st in volg v, 3st in volg v, 2st in volg v, 2st in volg v, 2 x (1hst in volg v), 10 x (1v in volg v).
– Toer 3 : 2v in volg l, 1v in volg v, 2v in volg v, 1v in volg v, 2 x (1hst in volg hst), 1st in volg st, 2 x (2st in volg st), 2 x 1v in volg steek, 1hv in volg v. Je bent nu aan de hv van vorige toer : haak 1hv in deze en in volg 3 steken. Bekje : haak een ketting van 5l, begin in de 2e l, haak 1hv in volg 4l. Eindig met 1hv in zelfde steek als begin l-ketting. Haak nu verder hv rondom het hoofdje en de nek : 1hv in volg 14 steken. Haak dan : 1v in volg v, 4 x (1hst in volg v), 2 x (1v in volg v), 5 x (1hv in volg v). Knip draad af en hecht af.

– Staart : Hecht aan met 1hv onderaan lijfje, waar toer 3 gestopt is : haak een ketting van 9l, sluit met 1hv op dezelfde plaats, haak dan een ketting van 10l, sluit met met 1hv in volg steek, haak dan een ketting van 11l, sluit in dezelfde steek met 1hv, haak een laatste ketting van 12l, sluit met 1hv in de volg steek.

– Vleugels :          – vleugel 1 : Haak een ketting van 8l, bevestig met 1hv op de rug, 2 steken onder het einde van het hoofdje, haak vervolgens over de l-ketting van het lijfje weg : 4 x (1v in volg l), 3x (1hst in volg l), 5hst in laatste l. Haak over de andere kant van de l-ketting : 3 x (1hst in volg l), 4 x (1v in volg l), hecht af met 1hv in dezelfde steek als begin.
– vleugel 2 : haak een ketting van 6l, bevestig met 1hv net onder het vorige vleugeltje, haak over de l-ketting : 3 x (1v in volg l), 2 x (1hst in volg l waarbij je bij de laatste doorhaling dit vleugeltje vastzet aan het vorige door ook in te steken in 1 lus van een overeenkomende steek van vleugel 1) , 5hst in de laatste l. Werk langs de andere kant van de l-ketting : 2 x (1hst in volg l), 3 x (1v in volg l), hecht af met 1hv in dezelfde steek als begin.
– vleugel 3 : haak een ketting van 5l, bevestig met 1hv net onder het vorige vleugeltje, haak over de l-ketting : 3 x (1v in volg l), 1hst in volg l waarbij je bij de laatste doorhaling de steek vastzet aan het vorige vleugeltje, 5hst in de laatste l. Werk langs de andere kant van de l-ketting : 1hst in volg l, 3 x (1v in volg l), hecht af met 1hv in dezelfde steek als begin.
– vleugel 4 : haak een ketting van 4l, bevestig met 1hv net onder het vorige vleugeltje, haak over de l-ketting : 3 x (1v in volg l), waarbij je bij de laatste doorhaling van de laatste v de steek vastzet aan het vorige vleugeltje , 5hst in de laatste l. Werk langs de andere kant van de l-ketting : 3 x (1v in volg l), hecht af met 1hv in dezelfde steek als begin.

– Afwerking :
– werk alle draadjes weg
– borduur een oogje of gebruik een kraaltje of glittertje.
– naai een veiligheidsspeld of brochespeldje op de achterkant van je vogeltje.
– Bevestig op je favoriete cardigan, jas, trui of tas !

Veel plezier met dit gratis patroon.
Als je een leuk vogeltje haakt, vergeet dan ook zeker niet je creaties te delen : via facebook, of instagram, en gebruik de tag #fofbird.
Je mag me ook altijd taggen als je een foto op social media plaatst, of een mailtje sturen op info@vicarno.com : wekelijks maak ik een blogbericht over de mooie projecten die andere mensen met mijn (gratis) patronen maken, dus ik zie graag wat jullie maken !

Fijne en creatieve dag gewenst.

chart kolibri, #fofbird, annelies design scheepjes cal 2015 flight of fancy gratis haakpatroon free crochet pattern bird

hummingbird scheepjes cal 2015 flight of fancy free crochet pattern annelies design

Patroon Copyright : @Annelies Baes – @Vicarno
Dit patroon is voor persoonlijk gebruik bestemd. Het is niet toegelaten om dit patroon te kopiëren, te reproduceren of te verkopen. (zowel in digitale vorm als in geprinte vorm). Het is verboden om dit patroon online te publiceren. (zowel in zijn geheel als gedeeltelijk). Je mag afgewerkte items die gehaakt zijn met dit patroon verkopen, als je Annelies Baes – Vicarno vermeldt als ontwerper.
Wolwinkels en wolverkopers : het is niet toegestaan om dit patroon te verkopen of te verspeiden zonder mijn schriftelijke toestemming.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *