Scheepjes Silvi : feeën-gefluister

(for English : go to upper right corner and change language to ‘English’ 🙂 ) 

Voor een nieuw ontwerp dat ik in gedachten heb, wou ik graag een speciaal garen, en ontdekte ik Scheepjes Silvi. Vaak kies ik felle kleuren, en maak ik projecten in 1 kleur, of hou ik ervan om veel kleuren te mixen met elkaar.

Maar nu wou ik graag een garen met kleurverloop. Geen hele felle kleuren, maar iets zachtere tinten. Ik liet me leiden en beïnvloeden door die mooie sprookjesachtige look in de make-up en de mode voor de komende seizoenen : sprookjes, feeën, magische momenten, paarlemoeren effecten, en zachte maar sterke kleuren.

Omdat de echte winter er ook nog aan gaat komen, wou ik ook graag een lekker dik en warm garen.

Zo kwam ik al snel uit bij Scheepjes Silvi. Dit was wat ik zocht.

Ik hou vooral van de dromerige tinten in het assortiment, die ook dat paarlemoeren glansje hebben : de rose, lichtgroene, beige en witte tinten. Of de zachte kleurverloop bolletjes.

Door het poederlaagje over de kleuren krijgt het garen dit sprookjesachtige effect.

scheepjes silvi scheepjes silvi scheepjes silvi scheepjes silvi scheepjes silvi

Voor de mensen die toch van feller en warmere diepe kleuren houden, zijn er ook voor hen voldoende opties in het assortiment. (er zijn namelijk 23 kleuren verkrijgbaar).

Verder is Silvi lekker warm, want het heeft een groot wolpercentage (30 %), heerlijk zacht en toch ook makkelijk in onderhoud, dankzij de acryl. Je kan het dus veilig in de wasmachine wassen.

Dit garen heeft een bijzondere structuur : de dunne basisdraden zijn in elkaar gepunnikt, waardoor je een heel luchtig en licht en soepel, en toch sterk garen krijgt. Net door deze structuur voel je ook echt ‘de zuivere zachte wol’ duidelijk, de lanoline (het wolvet, vol beschermende en warmgevende en vuil afstotende kwaliteiten) is duidelijk voelbaar, waardoor je tijdens het haken of breien heel zachte handen krijgt. (lanoline is namelijk een bestanddeel van heel wat natuurlijke handcrèmes, cosmetica en verzorgingsproducten).

scheepjes silvi fairy annelies vicarno

En wat ik zelf heel belangrijk vind bij het uitkiezen van een garen is de looplengte. Ik maak graag grote projecten, zoals shawls, kleding en dekens, en dan is het belangrijk dat je project niet te zwaar wordt. Zodat het draagcomfort niet in het gedrang komt. (het is namelijk niet leuk om een shawl van 800 gram rond je hals te hebben, of een cardigan van 2 kg te ‘zeulen’).

Wat is die LOOPLENGTE nu eigenlijk ? Dat is een vraag die ik erg vaak krijg. En meerdere mensen kennen ook het bestaan van looplengte niet.

Als je een bol of streng garen bekijkt, zie je meestal volgende info :

 • het merk van het garen en de naam van de collectie : bijvoorbeeld, Scheepjes (merk), Silvi (collectie of reeks)
 • het gewicht : je bol weegt bijvoorbeeld 50 gram, of 100 gram.
 • de samenstelling van het garen : bijvoorbeeld in ons geval 30 % wol en 70 % acryl
 • het kleurnummer of de kleurnaam (of beiden) : bijvoorbeeld ‘colour 05’
 • het badnummer / lotnummer : bijvoorbeeld ‘lot : 305’
 • de aangewezen maat breinaald of haaknaald : bijvoorbeeld 8 mm
 • de instructies voor onderhoud : hoe je het garen moet wassen en/of drogen, of je mag strijken, …
 • ( soms : de stekenproef : de standaard stekenproef staat weergegeven)
 • EN : de looplengte : bijvoorbeeld voor onze bol : ca 100 meter.

Dit betekent dus dat onze bol garen 100 gram weegt en dat er 100 meter garen ‘op die ene bol zit’.
Je hebt dus 100 meter garen dat je kan opbreien of haken.
2 bollen geven dan 200 meter garen, 10 bollen leveren 1000 meter garen op.

Als je een patroon (gekocht of gratis) gaat haken of breien, vermeldt de ontwerper vaak welk garen er gebruikt is. En ook hoeveel meter garen er voor het ganse ontwerp nodig zijn. Dit is erg handig, zodat je perfect kan uitrekenen hoeveel garen je nodig hebt. (stel dat je met een ander garen aan de slag wil, of je project groter of kleiner wil maken).

Wat niet elk garen heeft een gelijke looplengte !
Zelfs niet garens van dezelfde dikte. (uiteraard is het wel zo dat garens binnen 1 merk en 1 collectie/reeks wel een gelijk aantal meters hebben).

Voorbeeld : je wil een col gaan haken, en het patroon vermeldt : 3 bollen garen (X merk)  van 100 gram, 300 meter garen in totaal.
Dan heb je dus 3 bollen Silvi nodig, waarbij je dus niet enkel naar het aantal bollen kijkt, maar VOORAL naar de looplengte die je nodig hebt.
Stel dat het patroon zegt : 5 bollen garen (X merk) van 100 gram, 180 meter garen in totaal. (dan heeft de ontwerper dus 5 bollen gebruikt, van telkens 30-40 meter looplengte).
Als jij dit ontwerp met Scheepjes Silvi wil gaan haken, heb je dus maar 2 bollen nodig : 2 bollen van 100 meter elk = 200 meter.

Ik kijk dus altijd naar de looplengte van een garen, bij het uitkiezen van een garen, zeker als ik voor een groter ontwerp ga.

Voor mijn nieuwe idee, mijn komende ontwerp, heb ik 5 bollen Silvi nodig. (= 500 meter garen).

Omdat ik me niet kon inhouden eens het garen arriveerde, en gelijk wou gaan voelen en kijken, heb ik dus al van de meeste bollen de wikkels afgehaald en zijn ze niet meer geschikt om mooie foto’s mee te maken. (ik had me nochtans voorgenomen om in 2016 een iets geduldigere dame te worden, en EERST foto’s te maken, vooraleer met nieuw garen aan de slag te gaan. Maar dat is dus duidelijk niet helemaal gelukt).

Ik heb nog 1 bol, die ik mooi kan fotograferen 🙂

Mijn uitgekozen kleur vind ik prachtig : ik ging voor kleur 05, met een heel erg mooi kleurverloop van bruintinten, naar rose en paars, tot petrol en blauw. En vooral : dat mooie paarlemoeren glansje waar ik zo naar op zoek was.

Benieuwd naar wat ik ga maken ? Volgende week toon ik graag een update van mijn ontwerp-in-wording.

Benieuwd naar dit heerlijke garen ? Hier zie je een overzichtje van alle kleuren : Scheepjes Silvi .

scheepjes silvi fairy annelies vicarno

En volgende week laat ik graag de vorderingen van mijn nieuwe ontwerp zien ! Tot dan !

Dit bericht is gepost in Geen categorie. Bookmark de link.

2 reacties op “Scheepjes Silvi : feeën-gefluister

 1. Charlotte zegt:

  Hoi Annelies,
  Ik ben benieuwd wat je gaat maken! Ik vroeg me ook wel af wat die gekrulde breinaald is die naast je project ligt, want zoiets heb ik nog nooit gezien?
  Charlotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *